ENQUÊTES INVULLEN = BELASTING BETALEN?
Enquêtes invullen is een mooie, leuke en makkelijke manier van online geld verdienen.
Vooral natuurlijk extra interessant als je gebruik maakt van de best betaalde & betrouwbare enquête sites .
Maar over de verdiensten die je ermee maakt, hoor je daar dan belastingen over af te dragen? En zo ja, hoe werkt dat dan precies? Dat gaan we je uitleggen
BELASTINGEN: JA OF NEE?
Kort antwoord: JA. Jammer hé? Teleurgesteld ? Het is helaas niet anders. We kunnen het niet leuker maken, wel makkelijker: verder in dit artikel lees je hoe je deze inkomsten op hoort te geven bij de Belastingdienst.
Maar waarom moet je dan afdragen over deze bijverdiensten? Nou in Nederland moet je gewoon over elke cent die je verdient. Dus je fulltime werk, je parttime baan, je bijbaantje in de avonden / weekenden, een krantenwijk, werk als zelfstandige, elk betaalde klusje. Ook al is het maar eenmalig.
Sterker nog, je betaalt niet alleen inkomstenbelasting, maar ook een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZvW) waar je nog een aparte aanslag voor ontvangt.
Er zijn wel uitzonderingen zoals een klusje voor vrienden & familie of wanneer je alleen een vergoeding krijgt voor de gemaakte onkosten. Maar daar vallen betaalde enquêtes niet onder natuurlijk.
Let op! Je betaalt pas belasting op het moment dat je daadwerkeljik geld of andere beloningen daadwerkelijk hebt ontvangen . Je hoeft het nog niet op te geven als het nog als saldo op je account staat van het panel.
Dat geldt trouwens ook voor het moment dat je een uitbetaling ontvangt op je PayPal of andere soort online rekening. Vanaf daar kan je het namelijk uitgeven als gewoon geld.
WAARDEBONNEN EN CADEAUS
Bij veel onderzoeksbureaus en survey panels krijg je betaald in geld naar je bankrekening of PayPal. Maar een groot deel betaalt (ook) uit in cadeaubonnen, waardebonnen, giftvouchers, cadeaus en dergelijke. Hoe ga je hier dan mee om?
Dit ziet de Belastingdienst gewoon als een vorm van inkomen. Je dient de werkelijke waarde ervan op te geven. Bij een cadeaubon is dit wellicht simpel, want een Bol.com bon van 10 euro is dus dat bedrag in geld waard, maar bij cadeaus is het soms lastiger. Aan jou om hier een realistische schatting te geven.
En denk nou niet dat de Belastingdienst die cadeaubonnen niet kan zien , dat geldt immers ook niet voor je PayPal rekening, je hoort het gewoon op te geven. Misschien krijgen ze deze inzage in de nabije toekomst wel…
HOEVEEL BELASTING BETAAL JE DAN?
Oké, jammer dat je belasting moet betalen. Maar hoeveel dan eigenlijk? Dat ligt maar net aan je andere inkomsten. Is het je enige vorm van verdiensten dan betaal je vermoedelijk (nagenoeg) niks. Dat is ook zo als je een laag inkomen hebt als bijvoorbeeld scholier of student.
Maar doe je het als extraatje naar een baan dan wordt je verdiende geld uit enquêtes opgeteld bovenop je inkomen en betaal je het tarief uit de belastingschijf waarin de top van je totale inkomen valt. Dat kan zomaar 40-50% zijn.
Daarnaast betaal je dus nog voor de Zorgverzekeringswet, dat ik 5,45% in 2020 over je verdiensten. Hiervoor krijg je een aparte rekening. Voor elke tien euro die je verdient betaal je dus 55 cent mee aan deze post.
Aftrekbare kosten
Maar er is ook goed nieuws! Eindelijk… je kan voor al je inkomsten die je hebt ook de kosten aftrekken die je daarvoor hebt moeten maken. Er zijn hier wel veel regels en uitzonderingen hoor, zo mag je niet je telefoonabonnement als kosten opgeven.
Maar het invullen van enquêtes kost je natuurlijk wel stroom , en je gebruikt er je internet voor. Deze zijn niet genoemd als uitzondering en mag je dus aftrekken. Let wel dat je deze alleen mag aftrekken voor het kleine deel dat je ervan gebruikt maar toch: het is wat.
Welk bedrag je hiervoor mag opgeven als kosten is niet hard te maken, je moet dat zelf redelijkerwijs beredeneren en ook aantoonbaar kunnen maken als je controle krijgt. Maar anderzijds: ze kunnen ook niet aantonen dat je ongelijk hebt. Een onderzoek kost je simpelweg tijd op je telefoon / laptop en verbruikt internet via je wifi.
HOE VERWERKT JE HET IN DE BELASTINGAANGIFTE?
Dan praktisch, hoe vul je dit allemaal in bij je aangifte? Het hoort thuis in Box 1 , want die gaat over inkomen. Specifiek hoor je het in te vullen bij het onderdeel ‘inkomsten uit overig werk’. Zie hieronder een screenshot daarvan.
Bij de inkomsten vul je al je uitbetaalde inkomsten in. Je mag hier in jouw voordeel afronden naar hele euro’s, centen hoe je dus niet te vermelden. Als omschrijving kan je zelf iets invullen, bijvoorbeeld ” online betaalde enquêtes ” ofzo, maakt niet gek veel uit.
Bij aftekbare kosten kan je dus je gemaakte kosten invullen, wel slim om deze even goed te specificeren zodat de Belastingdienst hier later niet moeilijk over kan doen. Zijn betaalde onderzoeken je enige bijverdienste? Dan kan je de rest van de vragen invullen met ‘nee’.