ENQUÊTE

LATEN INVULLEN


Een enquête of vragenlijst voor je onderzoek is misschien wel een van de beste manieren om goede data te verzamelen. En vooral ook zonder teveel gedoe als je dit online doet.

Daar komt echter wel wat bij kijken. Ten eerste moet je weten welke vragen je moet stellen om je onderzoeksvraag te beantwoorden. (zie onze enquête vragen voorbeelden ter inspiratie).

En dan moet je een tool hebben om deze uit te kunnen zetten om de data te verzamelen en analyseren (zie ons onderzoek naar de beste enquête tool voor suggesties).

Maar dan ben je er nog niet, want je moet nog wel mensen hebben die het voor je gaan invullen, respondenten dus. Waar vind je die?


BETALEN VOOR RESPONDENTEN

Respondenten kopen? Kan dat dan zomaar? Zeker! En werkt dat goed? Absoluut. Men denkt wel eens dat je beter enquêtes kan laten invullen zonder daarvoor te betalen, maar de waarheid is dat respondenten juist veel loyaler en oprechter zijn op het moment dat er tegenover hun inspanning een beloning staat.

Het voordeel is bovendien dat je enkel betaalt voor goed ingevulde resultaten, en dus niet voor half of slecht ingevulde vragenlijsten. Zeker als je in je survey nog extra controlevragen stopt om de kwaliteit te borgen ben je eigenlijk verzekerd van een goede dataset.

Dit betekent overigens niet dat dit de enige methode is, want er zijn er meer die niet direct geld kosten die gaan we je zo vertellen. Maar anderzijds kosten deze wel veel meer moeite en tijd en geheel gratis is dit dus eigenlijk ook niet.

En omdat je minder kwaliteit kan eisen als je vrijblijvend vraagt om mee te doen aan je onderzoek is het de vraag hoeveel van je data daadwerkelijk nuttig is en moet je wellicht onder aan de streep veel meer respons verzamelen om tot een goede conclusie voor je onderzoek te komen.

Terug naar de betaalde optie, waar kan je dan terecht? Er zijn best wat professionale panels waar mensen lid van worden om geld te verdienen met enquêtes invullen. Wij hebben ook een aantal van dit soort panels in beheer onder eigen merknamen in zowel Nederland als Vlaanderen. Voor Nederlandstalige onderzoeken kan u dus goed bij ons terecht. Een enquête laten invullen kan al vanaf 70 cent per ingevulde vragenlijst (bij een korte survey met gemiddelde invultijd van 2 minuten). Vraag vrijblijvend een offerte op via ons contactformulier.

We hebben momenteel ongeveer 12.000 actieve leden die graag meedoen aan jouw onderzoek. Mocht je meer respons nodig hebben of bijvoorbeeld in een andere taal of landen dan kunnen we je vertellen dat we hier een samenwerkingsverband hebben met een groot aantal internationale concullega's. We kunnen zelfs meer dan 100 miljoen respondenten bereiken in ruim 100 landen. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Vaak kunnen we dezelfde dag al respondenten uitnodigen voor je vragenlijst via mail en pushbericht via onze app. Je hebt dan in enkele minuten al je eerste respons binnen en binnen enkele dagen alle data die je nodig hebt.

Afstudeer- en promotieonderzoek: enquête laten invullen voor studenten

Ben je als student aan het afstuderen en heb je voor je thesis respondenten nodig? Dan moet je zeker contact met ons opnemen want dan werken we namelijk tegen kostprijs. We weten namelijk hoe lastig het is om je enquête vaak genoeg ingevuld te krijgen voor een representatieve streekproef, want dit hebben we voor onze eigen scriptie ook gedaan. Daarom helpen we je graag tegen een extra voordelige prijs. Dit geldt ook voor dissertaties.

enquete laten invullen

ZELF AAN DE SLAG

Natuurlijk hoef je niet je portemonnee te trekken als je dat niet wilt of kunt. Je kan ook zonder geldelijke investering een aantal verschillende zaken in gang zetten om je doelgroep te bereiken en die je survey te laten invullen.

Eigen netwerk

Om te beginnen kun je jouw eigen netwerk aanspreken. Je kent vast wel mensen die passen in de doelgroep van je onderzoek? Familie, vrienden, kenissen, (oud)klasgenoten, je voetbalteam en ga zo maar door. Niks mis mee om hen te vragen even jouw vragenlijst in te vullen.

Maar heel ver komt je er tegelijkertijd ook niet mee waarschijnlijk, en bovendien is de vraag of je steekproef wel representatief is omdat je toch binnen een beperkte en misschien we iets te homogene sociale groep werft. Neem je eigen netwerk dus altijd als starpunt, als gratis eerste aantal ingevulde enquêtes, maar staar je er niet blind op en gebruik altijd aanvullende opties...

Social media

Je netwerk bevindt zich waarschijnlijk ook voor een groot deel op social media. Net zoals miljarden andere mensen die je via deze gratis platformen kan bereiken! Weinig mensen staan hier bij stil, maar de kracht van bijvoorbeeld Facebook en Instragram is ongekend.

Het is zelfs zo dat er theoriën zijn dat je iedereen in de wereld wel kent via maar 3 of 4 tussenpersonen! Dat klinkt gek maar denk maar eens na hoeveel mensen je als connectie hebt op al je socials. En als je dat 3 connecties doorrekent komt daar inderdaad een heel groot getal uit.

Surveyswap

De site surveyswap is een platform waar je jouw onderzoek kunt laten invullen. Het werkt met een peer-to-peer principe. Jij vult zelf enquêtes in van andere en krijgt daarvoor punten, waarmee je zelf je eigen vragenlijst kan laten invullen. Een mooi systeem, zeker voor studenten die hun scriptie onderzoek op deze manier zonder kosten kunnen laten invullen.

Er gaat echter wel meer tijd en moeite inzitten dan je denkt, want als je voor je onderzoek een paar honderd responsen nodig hebt, moet je dus evenveel enquêtes voor andere invullen.

Doelgroep opzoeken

Als je een specifieke set mensen zoekt voor je onderzoek kun je ze aan de ene kant wellicht wat moeilijker online bereiken voor je onderzoek, maar anderzijds zou je ook gerichter kunnen weten waar je ze wel moet vinden.

Bijvoorbeeld mensen die in een bepaalde winkel klant zijn, dan weet je precies waar je ze kan vinden... in die winkels! Dan kan je dus simpelweg met je tablet bij de ingang gaan staan. Of doe je onderzoek onder bejaarden? Dan bel je gewoon een bejaardentehuis of je langs mag komen, vinden ze waarschijnlijk nog leuk ook.