Home » Goede Enquête Vragen Voorbeelden » Enquête Controlevragen Voorbeelden

CONTROLEVRAGEN ENQUÊTE

Controlevragen moet je niet verwarren met selectievragen of met filtervragen, die dienen een heel ander doel.

Waar die andere soorten vragen meer bepalen of en welke vragen je gaat stellen,

bepaalt een controlevraag de kwaliteit van de gegeven antwoorden of waarborgt deze zelfs.

Belangrijk dus, we leggen het je uit met voorbeelden hieronder.

DEZE VOORBEELDEN GRATIS OVERNEMEN?

Wil je een enquête maken / versturen en daarin controle vragen kunnen stellen zoals wij ze geven in de voorbeelden? Geen probleem, die kan je zonder kosten overnemen. Er zijn genoeg online programma’s die je hiervoor kan gebruiken, ook gratis. Gebruik daarvoor de beste enquête tools, want dan krijg je ook in de gratis versie al veel opties.

UITLEG CONTROLEVRAAG

Met het stellen van een vraag als deze, controleer je eigenlijk of de respondent de vragen wel goed aan het invullen is. Dat kan grofweg op twee manieren:

1) Je vraagt of de gegeven informatie of instructies goed zijn begrepen. Niet simpelweg met antwoordmogelijkheid ja/nee, maar juist door er een vraag over te stellen waarmee je zeker weet dat iemand het goed heeft moeten lezen. Optioneel: Pas als hij / zij de vraag kan beantwoorden kan die door met invullen van het onderzoek.

Dit kan je overigens ook inschatten middels met een eindvraag, waarmee iemand een cijfer geeft hoe moeilijk de enquête was. Dit is wat minder agressief, maar dwingt de respondenten dus ook minder om goed te lezen. Je kan dan de data van mensen die het lastig vonden eruit halen, of dit toevoegen als controle variabele in je analyses.

2) Stel een vraag waarbij je zeker weet dat iemand moet opletten. Hiermee voorkom je dat mensen gedachteloos je onderzoek in zitten te vullen door maar wat aan te klikken. Dat is namelijk data waar je niks aan hebt. Stel dus een vraag waar maar één goed antwoord op is. Zoals heel simpel een rekensommetje of maak het desnoods wat moeilijker.

En als iemand die vraag fout beantwoord weet je dat er niet goed wordt gelezen. Je kan dan achteraf deze gegevens uit je analyses weglaten desgewenst, of in de enquête zelf de mensen die de vraag fout beantwoorden meteen laten stoppen met invullen. Dat laatste vooral doen als je de respondenten beloont, die hebben daar dan uiteraard geen recht mee op.

VOORBEELDEN

Voorbeeld 1

Als je wil dat iemand goed de instructies / tekst heeft gelezen stel hierover dan een inhoudelijk vraag. Bijvoorbeeld als je net hebt uitgelegd waar de resultaten van dit onderzoek voor worden gebruikt, vraag dan: “Waar worden de resultaten van dit onderzoek voor gebruikt?” Met een multiple choice keuze waarvan maar één goed is.

Voorbeeld 2

Als je wil testen of iemand wel serieus de enquête aan het invullen is stel dan een vraag met maar één goed antwoord: “Hoeveel is 2 x 2?” of “welke kleur is de ballon hierboven?”. Doe dit altijd met multiple choice als antwoordmogelijkheid, want de mensen die gedachteloos aan het klikken zijn hebben dit dan niet door.

Voorbeeld 3

Je kan ook testen hoe oplettend een respondent is, door het juiste antwoord te geven in de instructie. Bijvoorbeeld: vul op deze vraag het antwoord “helemaal mee oneens” in. Of: geeft op deze vraag het antwoord “99”.

Scroll naar boven